Cizrna
Cizrna (neboli římský hrách) se v posledních letech těší větší a větší oblibě. Je to luštěnina, o které už jste pravděpodobně slyšeli, ale už jste ji i ochutnali? Setkávám se s tím, že mnoho lidí nemá luštěniny rádo. I já to tak samozřejmě měla, ale jak se tak stává, během života se chutě člověka mění, a tak i já zažila přerod z výslovné nechuti k luštěninám po naprostou zamilovanost. Doporučuji tedy neházet všechny luštěniny do jednoho pytle, a pokud luštěniny nejíte kvůli tomu, že jste je nejedli v dětství, tak zkuste ochutnat alespoň zmiňovanou cizrnu, která má zase jinou chuť než například hrách či čočka.
Navíc, pokud nemáte zdravotní problémy, které by příjem luštěnin znemožňovaly (dna, onemocnění vyžadující bezezbytkovou dietu atd.), zkuste jíst cizrnu či jiné luštěniny alespoň 1-2x týdně, protože luštěniny obecně jsou cenné pro spoustu minerálních látek, vitamínů, bílkovin a vlákniny. Luštěninám se totiž lidově říká "kartáč střev", takže pokud si například představíte, co udělá kartáč se špinavou podlahou, to v přenesené formě dokáže svým způsobem vláknina obsažená v luštěninách udělat se střevem. Může za to obalová vrstva luštěnin, která se nevstřebá, při cestě trávicím ústrojím ho pročistí a vyloučí se z těla ven.
Cizrna je nabitá zdraví prospěšnými látkami jako je vápník, hořčík, fosfor, zinek a železo, dále vitamíny skupiny B, vitamín E, C a obsahuje i „zdravé“ tuky (nenasycené mastné kyseliny). Díky tomuto komplexu látek dokáže v těle podporovat funkce srdce a cév, imunitního a nervového systému, dále pomáhat při snižování celkové hladiny cholesterolu v krvi a je vhodná jak pro bezlepkovou dietu (tato plodina lepek neobsahuje), tak pro dietu diabetickou, z důvodu, že hladinu krevního cukru zvedá pozvolna.
Cizrna se vaří podobně jako hrách, tedy se nechá alespoň 8 hodin před vařením namočit ve vodě, kterou těsně před vařením můžete slít a zalít cizrnu vodou novou - zlepší se tak její vstřebatelnost v těle, protože spolu s vodou vylijete i „lektiny“ - bílkoviny, které z velké míry způsobují nadýmání obvyklé po požití luštěnin. Vařit cizrnu je potřeba přibližně hodinu a solíme ji až před dokončením tepelné úpravy, abychom neprodloužili dobu vaření předčasným použitím soli. Dá se připravit nejen jako samostatná příloha či pyré, ale je vhodná i do zeleninových salátů či do pomazánek. Jeden takový vynikající rychlý recept na středovýchodní pomazánku s názvem "hummus" Vám přináším jako oživení a ozdravení jídelníčku. A rozhodně se nenechte zmást názvem, chuť této pomazánky je totiž nezapomenutelná.
Hummus (středovýchodní pomazánka):
• 200g vařené cizrny
• citronová šťáva
• 1 lžíce tahini pasty (pasta ze sezamového semínka)
Author: Bc. Martina Korejčková, DiS.